STOPLESTEINAN VED EGERSUND

STOPLESTEINAN VED EGERSUND

Vi hadde tur til dette fornminne - stedet søndag 25.5.14.

Det finnes mange forskjellige synspunkter på dette stedet og hva som har foregått her i tidligere tider.

En artikkel Aftenbladet fra 2001 ga følgende opplysninger:

I Sverige er tilsvarende monumenter store attraksjoner,men på turistkontoret i Egersund kan så vidt forklare turister veien dit.

Kristina Marberger forteller at turistene får vite at Stoplesteinan har vært et samlingssted for dyrking av forskjellige guder eller kanskje har vært et sted for astrologiske målinger. Det har sammenheng med Stonehenge og tilsvarende steinsamlinger over hele Skandinavia og i England.

Sannheten om Stoplesteinan har forandret seg med årene. I dag er det usikkerheten som preger arkeologene. Hvordan har steinringen overlevd kristningen av Norge? Roslandsguden ble kastet i ura i Sokndal, men steinene i Skårabrekkå står som tause vitner om gammel tro.

TINGPLASS??

De ble reist mens Jesus vandret langs veiene i Midt-Østen. Kanskje følte folk instinktivt at dette var noe som var viktig, noe som de skulle la være i fred, sier museumsbestyrer Leif Dybing.

Lenge ble Stoplesteinan kalt for en tingplass.

Lokalhistoriker, Amandius Skåra, skrev i 1951:

"Sjølve staden er som dei fleste veit, en historisk stad der folk frå bygdene ikring i uminnelige tider har samla seg til ting".

Han mente at Hellige - Olav - navnet var knyttet til plassen gjennom flere stedsnavn, og den gamle ferdselsveien "St. Olavs vei" går like i nærheten.

Skåra hevdet at steinringen var et gammelt horg, en tilbedingsplass, der kristne satte et kors i midten og brukte stedet som kirke.

I 1951 ble det framført et spel ved steinane. Det handlet om en fredlyst mann som oppsøkte tingplassen for å få hjelp. Kjæresten gikk i forbønn hos Hellige Olav og mannen ble satt fri.

Tradisjonen med å kalle Stoplesteinan for tingplass har stått såpass sterkt at høydedraget rett sør for eingen kalles for Tingknuten.

MYTOLOGI

Det er med Stoplesteinan som med Roslandsguden. Når vi ikke vet hva dette er, så blir det lett å la fantasien vandre. Stonehenge er eldre og mye større, men det er klart at parallellene fascinerer, sier Leif Dyping.

Han vil ikke ta stilling, og vil holde mulighetene åpne. Derfor kommer han like godt med en ny teori. Kanskje har stedet vært en slags arena for ulike idretter. Det er kjent fra andre steder at hester ble sluppet inn i en sirkel for å slåss, forklarer han.

Hester i norrøn mytologi er mektige dyr. Det er derfor vi ikke spiser hestekjøtt. Den katolske kirken la ned forbud mot hestekjøtt i Norden. De visste at kjøttet ble forbundet med den gamle religionen. Vi vet lite om det norrøne samfunnslivet, hvordan folk levde og hvordan de tenkte. Det vi vet, er at de må ha tenkt veldig forkjellig fra oss.

GAMMEL GRAV?

Det er få spor etter før-romersk jernalder i Rogaland. Egersund har alltid vært en viktig havn mellom Lista og Stavanger. Det var derfor naturlig for befolkningen å ta til seg impulsen fra flere tradisjoner.

Enkelte hevder at Stoplesteinan er en grav fra denne tiden. I Sverige, Tyskland og Polen finnes det graver der steiner markerer ytterpunktene. Arkeologisk museum skrev i 1981 at Stoplesteinan trolig var et svært godt bevart gravanlegg omkranset av 16 store steiner.

Graven er ikke undersøkt, men de trodde den var fra tiden rett før Kristus. Sirkelen er spennende som fenomen. Den finnes i alle kulturer. Enkelte psykologer kaller den for en psykisk arketyp. Også i helleristninger dukker sirkelen opp. Vi tolker den som solen, men vet vi med sikkerhet at det er solen? spør Leif Dybing. Han er ikke sikker på om han ønsker en utgraving nå. Kanskje er det bedre å vente til teknologien gir oss flere svar.

| Svar

Nyeste kommentarer

25.11 | 09:17

Jeg klikket feil. Beklager. Jeg liker faktisk ikke Teosofi. Jeg likte siden om Englenes hierarki.

26.10 | 15:17

Jahve alene skaper fra intet. Alt som er skapt vitner om sitt opphav. Marcello Haugen kunne synkverve via pinealkjertelen og det 3. øye. Studer patologi!

07.09 | 03:47

Hei har du tilfeldigvis vært, ved helleristningene ved Tanum i Sverige? ☺️ Vi havnet tilfeldigvis der en natt i påsken 2022.

14.07 | 21:17

Kjære snille gode Arnhild tusen takk for den visdommen du ha lært meg