Pilgrimstur til Selja sommeren 2010

HEILAGSTADEN SELJA

 

PILGRIMSTUR TIL SELJA – NORGES FØRSTE HELGEN OG VALFARTSSTED


På øya Selja, rett utenfor Selje i Nordfjord, ligger ruinene av Selje kloster, og dette er en av de eldste, viktigste og mest interessante kirkehistoriske stedene i Norge. Med sin over tusenårige historie, er Selja det stedet som klarest formidler røttene for kristendommen og ”Kyrkja” på vestlandet. Man kan si at her ligger livmoren til kirkesamfunnet i Norge. Og det er herfra legenden om St. Sunniva kommer fra.


Legenden forteller om Sunniva at hun var kongsdatter i Irland, og da vikingene hærtok landet, ville viking – kongen gifte seg med henne.


Sunniva var oppdratt i den katolske tro, og ville ikke for sitt bare liv, bli viet til en hedensk viking fra nord. Hun var kjent for sitt gode hjertelag og for sine gode gjerninger, og hun gjorde mye for de fattige i landet sitt.


For å unngå dette ekteskapet, flyktet hun i båt sammen med sine hjelpere. De kastet årene og seilene i havet, og ba til vår Herre om at han ville bringe dem til det riktige stedet.


En av båtene som Sunniva satt i, drev over Nordsjøen og i land på Selja. En av de andre båtene drev i land på en øy litt lenger sør.

Her levde Sunniva sammen med sine hjelpere. Fastboende bønder fra Selje hadde buskapen sin gående på beite ute på Selja. En stund gikk dette bra, men da et dyr av og til forsvant, så ble det til at Sunniva og hennes medhjelpere ble mistenkte for å ha stjålet dyrene, og derfor ble Håkon Ladejarl budsendt for å ordne opp i denne saken.


Da Sunniva så vikinge – skipene som kom seilende mot Selja, flyktet hun og følget hennes opp i en fjellhule, og Sunniva ba til Gud om at han måtte gripe inn og hindre at disse vikingene fikk tak i de.


En kjempestein løsnet over fjell – hula og drepte Sunniva og hennes følgesvenner, så de ble bønnhørt!


En stund senere ble folket på Selje vitne til det utrolige lyset som sto over Selja.


I år 996 kom Olav Trygvason på besøk på Selje, og på Selja fant han hule – åpningen hvor raset hadde gått.

Innerst i hulen fant han benrestene etter de som hadde omkommet der 30 år tidligere, men han fant et helt kvinnelegeme, helt intakt, hun så ut som hun lå og sov og et sterkt lys sto over henne.

Dette var Sunniva, og dette synet tok de som et tegn på at hun var hellig.


I sagaene kan vi lese om Olav Trygvason som begynte kristningsarbeidet sitt i dette område, og etableringen av kulten på Selja var nøye knyttet til kristningen av landet.


Det ble utvilsomt sett på som viktig at kongen startet arbeidet sitt på det første hellige stedet i Norge. Iflg. Sagaen, så gled Olav da han steg opp på øya, og den kommende «rex perpetuus norwegia»- Norges evigekonge, som på Selja, satte fotsporet sitt i hellig norsk jord.


Dette ga grunnlaget for framveksten av helligdommen på Selja og etableringen av et helgen og klosteranlegg, noe som vi fortsatt ser ruinene etter.


Olav Kyrre utnevnte Selja som et av de tre bispesetene i landet i 1068, og det ble da reist en bispekirke der, og det ble også reist en Sunniva – kirke oppe ved hulen. Sunniva - hula ble kalt Michaels - kirken.


Omtrent samtidig etablerte benedikter – munker fra England seg på Selja, og disse ble enerådende på øya etter at bispesetet ble flyttet til Bergen i 1170.


I 1170 ble også Sunniva`s relikvieskrin overført til Bergen, og da ble også Bergen sentral for Sunniva – kulten.

Sunniva var ikke bare «bergensium patrona»- verge for bergenserne,men er også omtalt som «patrona norvegie»- Norges verge.


I kulten rundt de vestnorske helgene er altså Selja og Bergen uløselig knyttet til hverandre.


Fra Selja og Bergen spredte kulten seg i høy og sen middelalderen til hele Norge og Norden.

Sunniva og seljumennene (følget hennes) ble æret fra Skalholt på Island i vest til Åbo i Finnland i øst, og fra Lebesby i Finnmark i nord til Stralsund i Tyskland i sør.

Mot slutten av 1100 – tallet satte de i gang en storutbygging, bl.a en utvidelse av Albanus – kirken.


Det var ca 18-20 munker som til enhver tid levde der, foruten en del lekfolk.Munkene drev med humler, noe som de laget sitt eget øl av!!

Det ble bygget et stort bygg på 300 m2 hvor alle pilgrimmene kunne overnatte i, og pilgrimmene kom i stort mon.

De eldste bevarte mirakel – og valfartsomtalene går tilbake til ca. 1150-70.

Vi hører bl.a om en jente som var født blind og som fikk syn, og om et dødt spedbarn som moren fikk tilbake i livet. Islendingen Odd Munk nevner også på slutten av 1100 tallet at mange da ble helbredet ved helligdommen.

Forestillingene om Sunniva og seljumennene må ha levd videre lenge.

Det kan se ut som en form for valfart til dette hellige stedet har vært praktisert langt inn i etter-reformatorisk tid.Det har ikke vært munker her siden ca. 1530.

Så seint som i 1811 lå det i ruinene ved helleren en mengde med små furukors, som må oppfattes som da relativt nylig nedlagte votiv – gaver.

I nyere tid har det blitt gjennomført et omfattende restaureringsarbeide og arkeologiske undersøkelser, noe som i dag gjør stedet til et populært sted å besøke for både lokalbefolkning og turister.

Og igjen oppsøker pilgrimmer Selja.

Det er fortsatt et lite bispesete, og biskopen bor i Sarajevo!

På 1000 års feiringen kom han på besøk, og han ville da personlig hilse på alle de 7 beboerne på øya!

4.7 hvert år blir det feiret Sunniva - messe, og i år hadde det vært 500 mennesker med på dette på øya.

Vi kom dessverre et par dager for sent til å kunne være med på dette, men til neste år vil jeg være med!

Guiden kunne fortelle at det nå er noen gresk – ortodokse nonner som planlegger å reise et kloster på den andre siden av øya, og at det er lokalbefolkningen på Selje veldig positive til.

Jeg var også på Selja for 2 år siden, og hadde da min første tur ut til Selja. Det var en fantastisk opplevelse for meg, og jeg kjente en sterk innstrømning i ruinene etter Sunniva – kirken som engang lå der oppe ved hulen.

Så det var med stor glede at jeg tok turen dit igjen, nå sammen med min mor som går i sitt 89. år!

Været hadde vært svært skiftende, det er VÆR på slike steder, men vi ba værgudene om fint vær kvelden før vi skulle reise ut dit, og dagen opprant med sol og varme, men det blåste jo kraftig, både på båtturen ut der som tok 15 min.,og også mens vi var i land på Selja. 

Vi var veldig forventningsfulle, for jeg hadde snakket med noen på Selje hotell om morgenen, og de fortalte at de skulle i bryllup, og vielsen skulle foregå på Selja kl. 15, og da ville vi være der!


Vi dro ut med 13.15 båten, og min mor ble hjulpet godt til å komme seg i båten av både skipperen og guiden, så det gikk bra.


Vi måtte gå et lite stykke opp til klosteret. Med en gang jeg så kirketårnet, som fortsatt står der, ble jeg fyllt av en følelse av høytid og respekt, det hele virket så utrolig kjent for meg.


Energiene på øya er veldig spesielle, det er sterkt, men fredfyllt.


Alle satte seg på benker inne i ruinene av selve kirken, og ved alteret sto det et kors som var pyntet med roser.


En guide ga oss en lang introduksjon til alt det som har skjedd på øya, og han nevnte også Sunniva – kjelda. Der skulle en legge seg ned og drikke av vannet 3x med høyre hånd, og da ville man få bedre helse etterpå!


Dette hadde jeg ikke fått med meg forrige gang jeg var der, så det var jeg fast bestemt på å få med meg denne gangen!


Men først ville jeg opp til Sunniva – hola, dette til tross for at det er en utfordring å klatre opp den bratte oppstigningen. Det går rett opp, men med litt pause innimellom, så klarte jeg det bra.


Jeg var innerst inne i hola denne gangen, og det lå «rester» der etter feiringen et par dager før (se bildene fra turen!).

Sett nedenfra, ligner hola på en mini-katedral, og legger man litt fantasi til, så ser man også kirkespir.

Det var rart å tenke på at her har også Hellig – Olav stått (jeg har siden jeg var her i 2008 blitt «dratt» til mange steder hvor han tidligere har vært. Etter besøket den første gangen, var det en indre stemme i meg som sa at jeg måtte dra videre til Nidarosdomen i Trondheim, men det fikk jeg ikke til den gangen, men da jeg var på Esoterisk Samling på Ørskogsfjellet mellom Ålesund og Molde høsten 2009, så kom den indre stemmen igjen og «ba» meg om å reise videre til både Kristiansund og Nidaros i Trondheim før jeg bega meg på hjemovervei. Det gjorde jeg den gangen).


Jeg fornemmer at de høyere indre legemer i Tyrens Hjertelinje befinner seg der. (Kr.sund/Trondheim)


Jeg sto i ruinene av Sunniva -kirken denne gangen også, men jeg fikk ikke anledning til å tune meg skikkelig inn på energiene da det var masse folk som fotograferte hele tiden.


Det er praktfullt å stå oppe i høyden og se ned på klosteret og også utover Stad-havet.


Forrige gang jeg var der, fornemmet jeg sterkt, at dette er et sted jeg også har vært på i forgagne tider.


Rett nedenfor ruinene av Sunniva-kirken, lå det rester etter et stort bygg som hadde huset alle pilrgrimmene som kom til øya.


Vel ned igjen, fant jeg Sunniva – kjelda, en liten kulp i åssiden, og der la jeg meg helt flatt ned på megen, og gjorde som jeg hadde blitt fortalt, drakk vann 3x fra høyrehånden!

Og så fyllte jeg opp en tom vannflaske med dette hellige vannet og bar det ned til min gamle mor som hadde sittet nede og ventet på meg.


På vei ned til båten igjen, satte vi oss ned og ventet på at «brudefølgje» skulle komme.

Endelig kom Kloster – båten, og vi så på mens bruden og brudgommen steg i land, og hele følgje kom oppover med en fløytespiller foran seg!

Stor var overraskelsen da vi «kjente» de! De hadde jo sittet og spist på bordet ved siden av oss kvelden før!

Tårene mine rant, noe de alltid gjør når jeg ser et brudefølge, selv om jeg ikke kjenner de i det hele tatt! Det er sikkert fordi det er så høytidstemt og minner meg om innvielses – seremonier!


Så var det vår tur til å gå ombord i båten igjen, og da vi kom til kai i Selje, så bestemte vi oss for å vente der til brudefolket kom tilbake. Det varte og det rakk, og da oppdaget jeg at lommeboka mi var vekk! Jeg kjørte i full fart bort på Turistinformasjonen, og der hadde den ligget i 3,5 timer!! Ja,ja, en begiventhetsrik tur vi var på!


Denne ventinga ble lang, men de skulle jo fotografere mye der ute, men til slutt kom de, og vi så bryllupsfolket kjørte i sin egen pick-up til hotellet, og dette likte min mor, for hun synes at å kjøre i limousine er noe jåleri!!

Om kvelden var det bryllupsfeiring nede i Sunniva – salen på hotellet.


Øya Selja, like sør for Stad i Nordfjord, er en av de eldste, viktigste kirkehistoriske stedene i Norge.Helgentradisjonen sammen med ruinene av middelalder – anlegget og den naturmessige plasseringa anlegget har, gjør at turister og pilgrimmer også i dag søker til dette helligstedet.


Selja er på denne måten fortsatt viktig som både identitetsskapende kulturminne og som pilgrimsmål.


I vår samtid, ser vi igjen en økende interesse for Selja som et hellig sted.

Pilgrimmer, nå både katolikker, ortodokse og protestanter, søker på nytt pilgrimsstaden.

Men helgentradisjonen, kombinert med middelalder – ruinene og denne mektige naturmessige plasseringen, gjør stedet særegent for dagens mennesker uavhengig av tro.

Øya innbyr til meditasjon og gode sanselige opplevelser for alle.

Dermed blir det også vanskelig å definere klare grenser mellom pilgrimmer og andre turister.

Lokalsamfunnet i Selje er den viktigste arenaen for forvaltninga og formidlingen av Selja.

Det sterke lokale engasjementet har noe å gjøre med det store arbeidet som ble lagt ned til tusenårsjubileet for denne helligstaden i 1996.

Kulturminnene på Selja har en stor nasjonal verdi.

Vi trenger ikke bare å legge ut på lange reiser i utlandet for å oppleve hellige steder, vi har massevis av dette også i vårt eget land.

Hele området rundt Selje innbyr til fantastiske naturopplevelser. Det er ren luft, rolige og harmoniske omgivelser, koselige mennesker som bor der, ingen ståk eller støy.

Selje hotell er et flott, koselig, familiært spa – hotell i Selje sentrum, nydelig mat, skjønn hage med sandstrand og utsyn rett mot Stad – havet.Og derfra kan  en sitte og betrakte det utrolige lyset som står over øya Selja........

Her ser en både Selje hotell midt i bildet, og også øya Selja bakerst i bildet.

Jeg har nå meldt Esoterisk Forum inn i den frittstående organisasjonen «Venner av Selja Kloster», og min drøm er å kunne arrangere en Esoterisk Samling der i fremtiden.Mer om dette kan du lese på www.seljavenner.no

| Svar

Nyeste kommentarer

25.11 | 09:17

Jeg klikket feil. Beklager. Jeg liker faktisk ikke Teosofi. Jeg likte siden om Englenes hierarki.

26.10 | 15:17

Jahve alene skaper fra intet. Alt som er skapt vitner om sitt opphav. Marcello Haugen kunne synkverve via pinealkjertelen og det 3. øye. Studer patologi!

07.09 | 03:47

Hei har du tilfeldigvis vært, ved helleristningene ved Tanum i Sverige? ☺️ Vi havnet tilfeldigvis der en natt i påsken 2022.

14.07 | 21:17

Kjære snille gode Arnhild tusen takk for den visdommen du ha lært meg